De Natuurbewuste Pieper

Wij, de aardappelen, zijn duurzaam geteeld en verpakt. Zo groeien we op de mooiste kleigrond met veel voedingsstoffen, schimmels en bacteriën. Ook gebruikt de boer zo veel mogelijk natuurlijke mest en zo min mogelijk beschermingsmiddel. Bovendien zijn we ongewassen, dat bespaart niet alleen water, met een beetje grond blijven we ook langer goed. Zoals je ziet, zitten we tot slot in een recyclebare papierenzak. De verpakking kan dus gewoon bij het oud papier!

Bewijsbaar gezonder

Een aardappel is niet alleen lekker, hij zit boordevol vitamine C. Een afgekoelde aardappel heeft een specifieke zetmeelstructuur, waardoor het zetmeel niet omgezet wordt in glucose en dat is ook nog eens goed voor je darmflora. Bovendien verbouwen wij niet zomaar aardappels, uit laboratoriumonderzoek blijkt dat in onze aardappels meer bouwstoffen zitten dan in de gemiddelde supermarktaardappel. Dus lekker koken en daarna opbakken in wat olijfolie: hartstikke gezond!

Minder milieubelasting

Vergeleken met rijst, pasta of maïs heeft de aardappel een minder grote voedselafdruk. En wat betreft onze eigen voetafdruk? Die is ook zo klein mogelijk. We telen ons product met regionale grondstoffen en we zetten het ook in de omgeving af. Onze aardappels zijn zelfs 100% Gronings, want zowel de trekkers, pootaardappelen en alle vaste mest komt uit de buurt.

Wat doen we nog meer?

Op dit moment heeft een gezonde bodem onze eerste prioriteit. We werken aan de structuur, het bacterieleven en de voedingsstoffen. We volgen cursussen en doen hier en daar een proef met niet-kerende grondbewerking. Ook zaaien we bloem- en kruidenrijke akkerranden in, we experimenteren met biologische aardappels en we zitten in een transitiefase van chemische kunstmest naar natuurlijke mest.

Onze duurzame toekomstplannen…

Wat we op redelijk korte termijn willen aanpakken, is onze erfbeplanting. Ook kijken we of we nestkasten voor roofvogels, uilen of vleermuizen kunnen plaatsen of wellicht een bijenhotel. Natuurlijk laten we ons voorlichten over de ontwikkelingen rondom resistente rassen en precisielandbouw. Deze innovaties willen we graag inzetten, zodat we minder milieubelastend kunnen telen.

Hoe zit het met jullie stevige natuurkeuzes?

Op lange termijn willen we zeker wel kijken naar strokenteelt of vormen van natuurinclusieve landbouw. Dat vraagt om forse investeringen en het zorgt voor inkomstenderving. Die transitie maken we graag voor de toekomst van de planeet, maar kunnen we niet alleen maken. Samen met beleidsmakers moeten we een manier vinden om die natuurtransitie ook financieel te kunnen overbruggen. Gelukkig is dat een uitdaging die we zeker niet uit de weg gaan!